8 faktů o vejcích, které možná neznáte

Vejce jsou plné bílkovin a bohaté na živiny a naštěstí je to jedna z nejdostupnějších superpotravin, jaké můžete zakoupit. A nejsou jen výživné, ale také nesmírně chutné. Níže naleznete náš seznam úžasných faktů týkajících se vajec, které musíte vědět.

1 ) Barva skořápky není znakem rozdílů ve složení

Že má barva skořápky nějaký vliv na výživové složení vejce je mýtus. Pravda je taková, že barvu skořápky řídí plemeno nosnice, která vejce snesla. Modrá, zelená a (čokoládově) hnědá vejce vypadají zvláštně a jsou zajímavější než bílá vejce, ale jen protože bílým vejcím chybí barva na skořápce neznamená, že jim chybí něco uvnitř. Barvu skořápky ovlivňuje pouze genetika. Takže si pamatujte následující: pokud je slepice snášející modrá vejce chovaná ve stejných podmínkách jako hnědovaječná nebo bělovaječná nosnice, výsledná vejce různých barev se od sebe nebudou lišit ani obsahem živin, ani chutí.

Příběh modrých vajec

Už jste někdy viděli modré slepičí vejce? Podle vědců z univerzity v Nottinghamu asi před 500 lety došlo k nakažení původního jihoamerického plemene kura domácího (Mapuche) virovou infekcí. Viry způsobují střevní infekce, ale mohou být také hnací silou evoluce. Vědci zjistili, že příčinou modré barvy skořápky je prastarý a neškodný retrovirus. Infekce tímto retrovirem způsobila genetickou mutaci, která se projevuje ukládáním zeleno-modrého žlučového pigmentu (biliverdinu) do vaječné skořápky během její tvorby ve vejcovodu nosnice.

Website images-colored eggs.PNG

2) Podívejte se slepici na ušnice, můžete předpovědět, jaké vejce snáší

Tohle je poněkud zvláštní, ale je to pravda: Barva ušnic nosnice – a ano, slepice mají ušnice – docela dobře předpovídá barvu snášených vajec. Obecně platí, že slepice s bílými ušnicemi snáší bílá vejce a slepice s růžovými nebo červenými ušnicemi snáší hnědavá nebo hnědá vejce. Bohužel už to neplatí u slepic, která nesou zelená nebo modrá vejce.

článek 10.2020 2 zvířata.jpg

3) Hnědá vejce bývají dražší než bílá vejce

Ano, vejce s hnědou skořápkou stojí obvykle více než vejce bílá, ale navzdory obecnému přesvědčení zákazníků to není proto, že by byla kvalitnější. Je to tak, že cena potřebná k výrobě hnědého vejce je vyšší, protože hnědovaječné nosnice jsou těžší než ty, co snáší bílá vejce, a proto sežerou více krmiva. Hnědovaječná plemena také snáší méně vajec a mají horší konverzi krmiv. Vyšší výrobní cenu zaplatí zákazník. Kromě výše zmíněného bývají navíc zákazníci ochotní zaplatit více za hnědé vejce než za vejce bílá. Takže příště, až budete kupovat vejce, můžete si přestat něco namlouvat a do košíku si klidně dejte plato bílých.

4) Tajemství barvy žloutku

Barva žloutku je z větší části řízená krmením nosnic. Podobně jako u barvy skořápky, ani barva žloutku není indikátorem obsahu živin. Pokud rozklepnete vejce a uvidíte tmavě žlutý žloutek, nosnice pravděpodobně konzumovala hodně bylin a trávy (jako nosnice z volného výběhu) nebo dostávala krmivo obsahující rostlinná barviva (z papriky nebo aksamitníku). Středně tmavý žloutek značí krmivo obsahující hodně kukuřice a vojtěšky a světlejší žloutky můžou být důsledkem stravy tvořené hlavně pšenicí a ječmenem.

článek 10.2020 3 vejce misky.jpg

5) Dlouhá trvanlivost

Až příště koupíte vejce, podívejte se na krabičku. Tak si všimnete, že vejce jsou označená datumem minimální trvanlivosti, a ne datem spotřeby. Koupená vejce by měla být jedlá minimálně 3-4 týdny po prodeji a 1-2 týdny po datu minimální trvanlivosti (pokud jsou skladovaná v chladu). Pokud si nejste jistí, jestli je vejce pořád dobré, dá se to snadno a rychle zjistit jednoduchým testem.

Vaječná skořápka je porézní a póry může procházet vzduch. Jak vejce stárnou, vzduchová komůrka se zvětšuje. Čerstvost vajec můžete otestovat jejich vložením do hrnečku s vodou. Pokud vejce plave na hladině, znamená to, že má velkou vzduchovou komůrku, je staré a neměli byste ho jíst. Vejce, která zůstane na dně by mělo být bezpečné. Abyste měli ještě větší jistotu, že je vejce čerstvé, před jídlem si k němu přičichněte. Rozklepněte vejce do mísy. Pokud zkaženě zapáchá, nejezte ho.

6) Bílkovinová bomba je nejen bílek, ale i žloutek

Moc lidí to netuší, ale žloutek a bílek obsahují zhruba stejné množství bílkoviny (podle velikosti vejce je to asi 3 g proteinu v každém z nich). I když je s bílkovinou spojovaný hlavně vaječný bílek, v tomto směru nemá žádné výhody oproti žloutku. Největší rozdíl je v kalorické hodnotě: jeden žloutek obsahuje 3 gramy bílkoviny a 60 kalorií, jeden bílek poskytne tělu 3 g bílkoviny a jen 15 kalorií. Vynecháním žloutku proto může člověk získat stejné množství bílkoviny, a přitom přijmout méně energie. Protože ale žloutek obsahuje spoustu dalších esenciálních živin (vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamíny A, D, a E) je doporučeno jíst obojí.

Vejce jsou jeden z mála zdrojů vitamínu D v potravinách

Většina lidí získává vitamín D tak, že se vystaví slunečnímu svitu. Vitamín D může být také v jídle, ale potravin, které ho obsahují, je málo. Kromě mléka, lososa, sardinek, sledě a tuňáka jsou to právě vejce, které patří mezi nejlepší z (těch pár) zdrojů tohoto vitamínu, který posiluje imunitní systém.

7) Co vám napoví označení vajec?

Když stojíte v obchodě před regálem s vejci, je snadné se ztratit v těch různých značkách a kódech. Zkusili jsme proto pro vás vysvětlit, co znamenají:

Cage free – nosnice nejsou chované v klecích, ale to neznamená, že se dostanou ven z haly. Mnohem častěji to znamená, že se mohou volně pohybovat na podlaze a ve voliérové technologii uvnitř uzavřené haly. Jejich životní podmínky můžou být hodně odlišné, podle konkrétního chovu.

Přírodní – upřímně, úplně každý může použít slovo „přírodní“ v popisku k vejcím, které vyrábí a prodává. Nenechte se oklamat a neplaťte více za vejce, které jsou označené jako „přírodní“.

Z volného výběhu – takové nosnice mají přístup do venkovního výběhu, ale pravidla určuje místní legislativa. Jsou oblasti, kde není nijak specifikováno, jak často takový výběh mají mít. Tam je velice těžké odhadnout, kolik času vlastně tráví venku.

Bio – vejce s certifikátem ekologického zemědělství pochází od nosnic, které mají přístup do venkovního výběhu a jsou krmené bio krmivem. Podle místní legislativy můžou ekologické chovy podléhat ještě dalším pravidlům, jako je zákaz kauterizace zobáků, zákaz používání geneticky modifikovaných surovin pro výrobu krmiv nebo krmení jen lokálně vypěstovanými surovinami.

Kódy na vejcích v Evropské unii

Na každém vejci zakoupeném v EU najdete kód, který vám řekne, odkud vejce pochází. První číslo kódu, 0,1,2 nebo 3 vám řekne o systému chovu.

0 = vejce nosnic v ekologickém zemědělství

1 = vejce od nosnic ve volném výběhu

2 = vejce od nosnic v halách (na podestýlce nebo voliéře)

3 = vejce nosnic v klecích

2-CZ-45146 01

Dvě písmena označují zkratku země, ve které bylo vejce sneseno. Například: CZ je kód pro Českou republiku, UK znamená Velká Británie a ES označuje Španělsko, dále PL – Polsko, LT – Litva a LV - Lotyšsko.

Poslední číslo označuje hospodářství, ve kterém jsou nosnice chované. Pokud se na místě nachází vícero hejn nosnic různého stáří, dostanou vlastní zvláštní číslo. Tak každý přesně ví, odkud vejce pochází v jakých podmínkách byly nosnice chovány.

8) Proč se vám nevylíhnou vejce koupené v obchodě?

Aby se z vejce mohlo vylíhnout kuře, musí se slepice spářit s kohoutem, který vejce oplodní. Většina nosnic na světě žijí bez kohouta a jejich vejce proto nejsou oplozená a tím pádem se z nich nemůže nic vylíhnout.

Občas můžete narazit na vejce, které vypadá, jako kdyby obsahovalo zárodek. Nelekejte se: to je krevní nebo masová skvrna, která se do vejce dostala ve vejcovodu. Taková vejce jsou obvykle v třídičkách zařazená do jakostní třídy B, ale občas se může stát, že takové vejce proklouzne až do krabičky s vašimi vejci.

Autor:

Teun van de Braak

Překlad:

Tereza Ježková

HENDRIX GENETICS