VEJCE: Skvělý zdroj bílkovin

V poslední době na celém světě roste spotřeba vajec.  Je úžasné jak mnoho ekonomických a zdravotních benefitů mohou přinést spotřebitelům ve všech koutech této planety.

Vejce jsou spolehlivou, cenově dostupnou součástí naší výživy. Jedním z dalších benefitů je zanedbatelná uhlíková stopa a musíme vyzdvihnout, že vejce jsou jedním z nejdostupnějších zdrojů bílkovin.

 

Zdravotní výhody:

  • Vejce jsou bohaté na spoustu živin, zejména na všechny nezbytné aminokyseliny, vitamíny řady B, vitamín A, cholin a železo

  • Vejce obsahují málo sacharidů a ve 100 g obsahují 12 g bílkovin a převážně nenasycených mastných kyselin

  • Vejce jsou vhodnou potravinou pro člověka v každém věku. Zejména jsou nezastupitelné ve výživě dětí, těhotných žen a starších lidí

  • Žloutek jako jeden z mála potravin obsahuje přírodní zdroj vitamínu D


Vejce jsou nejen zdravá, ale i cenově dostupná. Přinášejí mnoho výhod a jsou nepostradatelné v levné plnohodnotné výživě. Bez jakýchkoliv kulturních nebo náboženských omezení jsou pevnou součásti jídelníčku všude na světě. Graf níže ukazuje jasný trend jak se ve všech zemích za posledních 12 let zvyšuje konzumace vajec (Zdroj : IEC)


  Je naprosto zřejmé, že celý svět chápe vejce jako zdravou a cenově dostupnou bílkovinu.


Grafické znázornění:

                                 TREND VE SPOTŘEBĚ VAJEC NA JEDNOHO OBYVATELE

                                           V LETECH 2007(MODŘE) A 2017 (ČERVENĚ)


24.2.2019 Trend ve spotřebě vajec 2007 až 2017.png