Rozšíření kapacity líhně Přísnotice

Publikováno dne 14. ledna 2018

Rozšíření kapacity líhně Přísnotice

Společnost INTEGRA a.s., se nyní naplno věnuje modernizaci svých provozů. Jinak tomu není ani u líhně Přísnotice. Současný provoz fungující od roku 1997 již nezvládal uspokojovat vysokou poptávku po jednodenních kuřatech, proto v roce 2016 započala realizace projektu rozšíření líhně. Dvě starší budovy byly propojeny novou moderní halou o ploše více než 900 m2, která je postavena z tzv. sendvičového panelu.  

 V prvním kroku rozšíření byla líheň vybavena zcela novou technologii Belgické společnosti Petersime. Konkrétně se jedná o 6 nových předlíhní typu Biostreamer disponující funkcemi jako je snímání hladiny CO2 a tzv. Ovoscanu, což jsou v podstatě čidla, monitorující teplotu zárodků. Ty rozšiřují kapacitu předlíhní na celkových 1 267 200 vajec. A dále jsou to tři nové dolíhně typu Biostreamer, disponující funkci Synchro-Hatch, která upravuje líhnoucí cyklus dle samotného líhnutí kuřat, rozšiřující kapacitu na celkových 211 200 vajec. Technologie Biostreamer kromě barevného dotykového ovládání disponuje novou a velmi užitečnou funkcí, tzv. Eagleeye, jehož prostřednictvím lze technologii ovládat počítačem, či chytrým telefonem odkudkoliv.  Dle aktuálního systému probíhá líhnutí dvakrát týdně. Znamená to tedy, že v závislosti na kvalitě materiálu a průběhu líhnutí může činit týdenní produkce až 170 000 jednodenních slepiček. Další část prostoru nové přístavby je určena k chlazení a skladování násadových vajec. Toto je prozatímní řešení, jelikož v dalším kroku rozšiřování technologie bude skoro celý prostor sloužit předlíhňovým boxům. Pro tuto novou technologii bylo nutné zajistit dostatečný chladící výkon, což vyřešila nová venkovní chladící jednotka TRANE. V závislosti na zvyšování počtu předlíhní je nutné doplnit i počet dolíhňových boxů.

Sklad Vajec

Do budoucna plánujeme další rozšíření líhně a to o sklad jednodenních kuřat, prostory pro dolíhňové boxy, prostory pro veterinární ošetření a expedici. Nové investice se výrazně promítají nejen do kvantity, ale i kvality jednodenních slepiček expedovaných zákazníkům. Jejich spokojenost a kladné ohlasy jsou velikou motivaci pro celý tým líhně. 

Chicks
Autor článku: Ing. Hubert Šťastný

Související články

Znovu otevření prodejny vajec v Žabčicích

Rádi bychom vás informovali, že naši prodejnu vajec v Žabčicích znovu otevřeme 20. března 2024. Po naskladnění zástavu se naše nové hejno připravuje na snášku a v daném období vám budeme moci již čer…

Layer Vision magazín, 29. vydání

Přinášíme Vám nové číslo magazínu Layer Vision, druhé vydání letošního roku.

Layer Vision magazín, 28. vydání

Představujeme Vám nové číslo časopisu Layer Vision. Jedná se o první vydání v letošním roce.